• 16 Ιουνίου 2017

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α)

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α)

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α) 363 129 STERNLIFT

Οι βόλτες με τον ανελκυστήρα δεν χρήζουν συνήθως ιδιαίτερης προσοχής. Όταν, όμως, χρησιμοποιεί κανείς τον ανελκυστήρα στον Πύργο της Σαγκάη, οι επιβάτες πολλές φορές χρησιμοποιούν τις φωτογραφικές μηχανές τους.

Καθώς κλείνουν οι πόρτες, μια οθόνη στο μπροστινό μέρος του ανελκυστήρα φωτίζεται και δείχνει στους επιβάτες τη θέση του ανελκυστήρα καθώς αυτός ανεβαίνει προς το πρόσφατα κατασκευασμένο παρατηρητήριο του κτιρίου. Ένας καλοντυμένος συνοδός, ενημερώνει τους επιβάτες ότι ο ανελκυστήρας έχει πλέον φτάσει την μέγιστη ταχύτητά του, εκείνη των 18 μέτρων ανά δευτερόλεπτο – περίπου 64,3 χιλιόμετρα ανά ώρα.

«Πολύ γρήγορα,» παρατηρεί ένας από τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της ανόδου.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για τον πιο γρήγορο ανελκυστήρα στον κόσμο.

Σε μια τελετή στις αρχές Δεκεμβρίου στο Τόκιο, οι ανελκυστήρες του Πύργου της Σαγκάη και η εταιρεία που τους κατασκεύασε, η Mitsubishi Electric, βραβεύτηκαν από τα Ρεκόρ Γκίνες. Πολλοί επιβάτες, ωστόσο, ίσως να μην βιώσουν ποτέ την μέγιστη ταχύτητα. Για να το βιώσει αυτό κάποιος, θα πρέπει να μπει μέσα στον ανελκυστήρα μαζί με κάποιον τεχνικό της κατασκευάστριας εταιρείας και ο οποίος θα γυρίσει έναν διακόπτη κάνοντας το ταχύμετρο στην οθόνη να γίνει κόκκινο: 20,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (73,7 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Η Κίνα περνάει μια ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα των ανελκυστήρων. Κατά την περασμένη δεκαετία, η συντριπτική πλειοψηφία των ανελκυστήρων που τοποθετήθηκαν στον κόσμο, έχουν εγκατασταθεί στην Κίνα, όπου η ολοένα και εντεινόμενη αστυφιλία έχει δημιουργήσει την ανάγκη για φιλόδοξους, «υπέρ-υψηλούς» ουρανοξύστες. Υπολογισμοί δείχνουν ότι μέχρι το 2020, το 40% όλων των ανελκυστήρων του κόσμου θα είναι στην Κίνα.

Και σε ότι αφορά την ταχύτητα τουλάχιστον, ο υπόλοιπος κόσμος, δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Ο Μπούρτζ Καλίφα στο Ντουμπάι, είναι ο μόνος ουρανοξύστης στον κόσμο που είναι ψηλότερος από τον Πύργο της Σαγκάη. Οι ανελκυστήρες του, όμως, μόλις και μετά βίας πιάνουν τη μισή ταχύτητα. Ο πιο γρήγορος ανελκυστήρας στη Δύση, που ήταν εγκατεστημένος στον έναν από τους δύο Δίδυμους Πύργους, στο Μανχάταν, φτάνει μέχρι τα 37 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ο ανελκυστήρας του Πύργου της Σαγκάη πάει πιο γρήγορα κι από τον Πύργο του Τρόμου της Ζώνης του Λυκόφωτος, έναν ανελκυστήρα σε πάρκο της Ντίσνεϊ, που εκτοξεύει τους τολμηρούς επιβάτες του με ταχύτητες που φτάνουν τα 62,7 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Αν κάποιος δει τον κατάλογο με τους πιο γρήγορους ανελκυστήρες στον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι οι 5 από τους 10 γρηγορότερους, βρίσκονται στην Κίνα.

Η φαινομενικά τεράστια αγορά των ανελκυστήρων στην Κίνα, φαίνεται ότι παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Καθώς οι παραγγελίες της αγοράς έχουν μειωθεί, οι κατασκευάστριες εταιρείες ανελκυστήρων γίνονται όλο και πιο τολμηρές – σε κάθε επίπεδο.

Εταιρείες όπως η Mitsubishi, ανταγωνίζονται για να πάρουν τεράστια συμβόλαια από εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο. Μια άλλη Ιαπωνική εταιρεία ανελκυστήρων, η Hitachi, έφτασε ένα βήμα πριν την εξασφάλιση του συμβολαίου για τον Πύργο της Σαγκάης. Αντ’ αυτού κέρδισε ένα άλλο συμβόλαιο, στην πόλη Γκουανγκζού και κατ’ ευθείαν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταρρίψει το ρεκόρ της Mitsubishi, με τους δικούς της ανελκυστήρες που θα επιτυγχάνουν ταχύτητες έως και 80 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Τελικά, η Mitsubishi εγκατέστησε νέα εξαρτήματα σε έναν από τους ανελκυστήρες του Πύργου της Σαγκάη και ξαναπήρε τα ηνία του κατασκευαστή του πιο γρήγορου ανελκυστήρα στον κόσμο, λίγο μετά που τον έχασε πρόσκαιρα από την Hitachi. Εκπρόσωποι της Mitsubishi δήλωσαν ότι οι απαιτήσεις του πελάτη, ένας συνεταιρισμός που έχει δεσμούς με την Δημοτική Αρχή της Σαγκάη, ήταν εκείνο που τους έδωσε το έναυσμα για την ενέργεια αυτή.

Πηγή: The surprisingly cutthroat race to build the world’s fastest elevator – The Washington Post

Καλέστε μας για τον δικό σας ανελκυστήρα / ασανσέρ στο 210 6524950