• 9 Απριλίου 2017

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΟΧΗΜΑ;

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΟΧΗΜΑ;

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΟΧΗΜΑ; 800 330 STERNLIFT

Χαίρετε, κόσμε, αφήστε για λίγο τις παιχνιδομηχανές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα υπόλοιπα παιχνίδια σας κι ακούστε με, επειδή έχω ένα πολύ σημαντικό ερώτημα να σας θέσω. Ένα ερώτημα σχετικά με τα οχήματα και το πώς εμείς ορίζουμε τι είναι και τι δεν είναι όχημα. Ορίστε, λοιπόν: Είναι ο ανελκυστήρας όχημα;

Έχω μιλήσει με ανθρώπους που έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις επί του θέματος, παρ’ όλο που και οι δύο συμφωνούν μεταξύ τους ότι πρόκειται περί ενός χαζού ερωτήματος. Εγώ απ’ τη μεριά μου δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι είναι τόσο χαζό. Πιστεύω ότι είναι ένα αρκετά έξυπνο ερώτημα.

Προσωπικά είμαι της άποψης ότι ο ανελκυστήρας είναι πράγματι όχημα. Είναι, ουσιαστικά, ένα κάθετα προσανατολισμένο τραμ. Ο άνθρωπος μπαίνει μέσα στον θάλαμο για να μετακινηθεί και το οδηγάει – κατά κάποιον τρόπο – μέσω των κουμπιών. Είναι ένα μονοδιάστατο όχημα, αλλά το ίδιο είναι και πολλά οριζοντίως προσανατολισμένα τραμ καθώς και πολλά επιβατηγά τρένα – και αυτά θεωρούνται οχήματα.

Οι κυλιόμενες σκάλες, αντίθετα, δεν θεωρώ πως είναι οχήματα. Οι πολέμιοι της θεωρίας του ανελκυστήρα-οχήματος, θα χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα της κυλιόμενης κλίμακας για να υποστηρίξουν ότι ο ανελκυστήρας δεν αποτελεί όχημα, καθώς και τα δύο συστήματα, είναι ενσωματωμένα σε ένα κτίριο, που σκοπό έχουν την μεταφορά ανθρώπων. Θεωρώ πως η διαφορά εδώ, είναι ότι η κυλιόμενη κλίμακα δεν κινείται. Η απόσταση που διανύει, περιορίζεται στο μήκος του ίδιου του μηχανήματος. Ο άνθρωπος απλά ανεβαίνει και κατεβαίνει από την κινούμενη επιφάνειά του – το μηχάνημα, όμως, παραμένει ακίνητο.

Φαντάζομαι ότι θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει το ίδιο για τους ανελκυστήρες, φέρνοντας ως επιχείρημα το ότι το φρεάτιο είναι αναπόσπαστο μέρος του μηχανήματος και ότι ο ανελκυστήρας κινείται αυστηρά εντός του φρεατίου.

Να πάρει! Τώρα καταρρίπτω το ίδιο μου το επιχείρημα.

Σταθείτε, όμως! Τα τρένα δεν είναι και τόσο διαφορετικά κι αυτά τα θεωρούμε οχήματα! Το τραίνο κινείται μόνο πάνω στις ράγες του και οι ίδιες οι ράγες είναι ανάλογες του φρεατίου του ανελκυστήρα!

Να κι ένα υποθετικό σενάριο: φανταστείτε ένα κτίριο όπου αντί για συμβατικούς ανελκυστήρες, θα υπήρχαν ρουκέτες μέσα σε φρεάτια, που θα εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό με τους ανελκυστήρες (προτού αυτές ανατιναχτούν σκοτώσουν όλους τους επιβαίνοντες!). Προφανώς και πρόκειται για οχήματα και ο ανελκυστήρας δεν διαφέρει και τόσο – απλά χρησιμοποιεί ένα καλώδιο για σύστημα πρόωσης, αντί για τα χημικά της ρουκέτας.

Χμμ… ίσως είναι κάπως άτοπο για υποθετικό σενάριο. Τέλος πάντων, το παρέθεσα με σκοπό να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον και να σας κάνω να σκεφθείτε: Είναι τελικά ο ανελκυστήρας όχημα;

Πηγή: Is An Elevator A Vehicle? by Jason Torchinsky

Καλέστε μας για τον δικό σας ανελκυστήρα / ασανσέρ στο 210 6524950