• 25 Ιανουαρίου 2017

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Β) 1024 427 STERNLIFT

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Καθώς τα κτήρια μεγαλώνουν και ψηλώνουν, οι ανελκυστήρες πρέπει να είναι σε θέση να συμβαδίζουν με την αύξηση του αριθμού των ορόφων και την ανάγκη να μεταφέρουν γρήγορα τους επιβάτες στον όροφο που επιθυμούν.

Σύμφωνα με το CNN ένα κτήριο στην Κίνα κατέχει τρία ρεκόρ όσον αφορά τα ασανσέρ: Το ψηλότερο, το γρηγορότερο αλλά και το γρηγορότερο ασανσέρ διπλού καταστρώματος. Το “Shanghai Tower” που βρίσκεται επίσης στην Κίνα, είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 632 μέτρα και το ασανσέρ του είναι σχεδιασμένο από την “Mitsubishi Electric Corporation” στην Ιαπωνία. Το συγκεκριμένο ασανσέρ κινείται με 20,5 μέτρα / δευτερόλεπτο σε πάνω από 121 ορόφους.

Στην ολοένα και συνεχιζόμενη κούρσα για το ποιος θα χτίσει το μεγαλύτερο και καλύτερο κτίριο, το “Jeddah Tower” στη Σαουδική Αραβία που θα ολοκληρωθεί το 2019, θα λάβει το ρεκόρ για το ψηλότερο κτίριο καθώς και για τον ψηλότερο και ίσως πιο γρήγορο ανελκυστήρα. Με το κτήριο να έχει ύψος ένα χιλιόμετρο, διάφορες επιλογές απαιτούνται να αναθεωρηθούν και να μελετηθούν προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ύψους και της ταχύτητας του ανελκυστήρα.

Με την αύξηση του ύψους και της ταχύτητας των ανελκυστήρων, άνθρωποι της καινοτομίας και εφευρέτες βελτιώνουν συνεχώς τις προδιαγραφές και εισάγουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Μια τέτοια βελτίωση περιλαμβάνει μία ευρεσιτεχνία που κατατέθηκε από μια ομάδα εφευρετών στην “Otis Elevator Company” το 2009 και που η χρήση της είναι για την προστασία από την υπερβολική επιτάχυνση και την υπερβολική ταχύτητα. Το σύστημα αυτό ανιχνεύει πότε ο ανελκυστήρας αρχίζει να επιταχύνει και αυτόματα ενεργοποιεί ένα μηχανικό φρένο το οποίο συνδέεται με μια ηλεκτρομαγνητική σκανδάλη.

Ένα άλλο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε το 2011 από τον Juan Carlos Abad, εφευρέτη από την Ελβετία, περιλαμβάνει ένα κύκλωμα ασφαλείας που χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει έναν ανελκυστήρα μ’ έναν ελεγχόμενο τρόπο, όταν ενεργοποιείται το STOP έκτακτης ανάγκης.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται συνεχώς και διερευνώνται για να γίνουν οι ανελκυστήρες ψηλότεροι, γρηγορότεροι και ασφαλέστεροι.
Στοχεύεται ακόμα και να χρησιμοποιηθούν μαγνήτες αντί για τα κλασικά συρματόσχοινα στους ανελκυστήρες. Μία γερμανική εταιρία αναπτύσσει ένα ασανσέρ που χρησιμοποιεί μαγνητική αιώρηση σύμφωνα με το “Business Insider”.

To ασανσέρ θα είναι σε θέση όχι μόνο να μειώσει δραστικά το ενεργειακό του αποτύπωμα αλλά και να βελτιώσει την απόδοση μετακίνησης των ατόμων από πολλαπλούς θαλάμους σε κάθε φρεάτιο. Και έτσι λοιπόν, όπως το ασανσέρ μέσα από την ταινία “Willy Wonka και το εργοστάσιο της σοκολάτας”, θα μπορεί να κινείται οριζόντια όσο και κάθετα, δημιουργώντας όλα τα είδη νέων δυνατοτήτων.

Πόσο ψηλό ασανσέρ μπορεί να φτιαχτεί στο μέλλον;
O συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αrthur C. Clarke, στο μυθιστόρημα του “Fountains of Paradise” διέδωσε την ιδέα ότι ένας ανελκυστήρας μπορεί να “ταξιδέψει” μέχρι τις παρυφές του διαστήματος. Σύμφωνα με το μυθιστόρημά του, μια 5ωρη βόλτα μ’ ένα ασανσέρ, ξεκινάει από την επιφάνεια της Γης και φτάνει σε μια αποικία στο διάστημα προσφέροντας μια θέα που σου κόβει την ανάσα, καθώς ο πλανήτης Γη ολοένα και μικραίνει καθώς οι επιβάτες ταξιδεύουν προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τη NASA, ένας ανελκυστήρας που θα μας οδηγεί μέχρι το διάστημα, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Ο ανελκυστήρας θα επεκτείνεται από μία βάση “Πύργο”περίπου 50 χιλιόμετρα ψηλό και θα συνδέεται μ’ έναν γεωστατικό δορυφόρο σε ύψος 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Θα έχει 4-6 ειδικές διαδρομές όπου θα κινούνται πάνω τους ηλεκτρομαγνητικοί ειδικοί θάλαμοι που θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν με χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα.

Πηγή: Live Science / By Rachel Ross, Live Science Contributor

Καλέστε μας για τον δικό σας ανελκυστήρα / ασανσέρ στο 210 6524950