• 21 Ιανουαρίου 2017

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α) 800 366 STERNLIFT

Η ανάγκη της εξέλιξης και της βελτιστοποίησης της ζωής μας, έχει αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο. Οι ανελκυστήρες έχουν μια μακρά ιστορία: Από μία πλατφόρμα η οποία ήταν δεμένη σ’ ένα σχοινί που την τραβούσε ομαλά ένας άνθρωπος μέχρι τις σύγχρονες ηλεκτρικές βόλτες σε κουτιά που απολαμβάνουμε πλέον στις μέρες μας.

Εφεύρεση & Εξέλιξη
Κάθετοι ανελκυστήρες πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση των πυραμίδων της Αιγύπτου. Ωστόσο, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση τους εμφανίζεται στον τρίτο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με την Ιστορία του Ανελκυστήρα. Ο Αρχιμήδης, ο Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος, τυπικά έχει πιστωθεί με την επινόηση του πρώτου γνωστού ανελκυστήρα, σύμφωνα με την Landmark Εlevators. H συσκευή του, λειτουργούσε με σχοινιά και τροχαλίες. Σύμφωνα με την Otis World Wide, τα σχοινιά ήταν τυλιγμένα γύρω από ένα τύμπανο περιέλιξης μέσω ενός εργάτη-τροχού και σε μοχλούς. Αυτοί οι πρώιμοι ανελκυστήρες ή αναβατόρια λειτουργούσαν με την δύναμη των ανθρώπων, του νερού ή των ζώων και κατά κύριο λόγο χρησιμοποιόυνταν για την ανύψωση βαρέων φορτίων όπως το νερό ή τα οικοδομικά υλικά.

Πρώιμα συστήματα ανελκυστήρων χρησιμοποιήθηκαν περίπου από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. σύμφωνα με την Otis World Wide. Το Ρωμαϊκό Κολοσσιαίο χρησιμοποιούσε ανελκυστήρες για να ανεβάσει μονομάχους και ζώα από τα κατώτερα επίπεδα στην αρένα. Στον μεσαίωνα, τα αναβατόρια ήταν ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι του Αγίου Βαρλαάμ στα Μετέωρα στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο μοναστήρι βρισκόταν σε κορυφή βράχου περίπου 60 μέτρα σε ύψος από το έδαφος.

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV είχε έναν από τους πρώτους ανελκυστήρες που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για την χρήση επιβατών, που είναι γνωστός ως «ιπτάμενη καρέκλα». Είχε εγκατασταθεί από τον Blaise-Henri Arnoult στο Παλάτι των Βερσαλλιών το 1743. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος χρειαζόταν ένα ιδιωτικό ασανσέρ που θα επέτρεπε στην ερωμένη του να τον επισκεπτόταν κρυφά. Ο επιβάτης λειτουργούσε το ασανσέρ με το τράβηγμα ενός κορδονιού που συνδεόταν μ’ ένα σύστημα τροχαλιών με αντίβαρα.

Το επόμενο μεγάλο άλμα στην τεχνολογία των ασανσέρ ήρθε με την εφεύρεση της ατμομηχανής το 1765 από τον James Watt. H νέα εφεύρεση επέτρεπε στους ανελκυστήρες να μεταφέρουν μεγαλύτερα και βαρύτερα φορτία, όπως είναι ο άνθρακας, η ξυλεία και ο χάλυβας στους πάνω ορόφους των ψηλών κτηρίων κατά την «έκρηξη» της ανοικοδόμησης, την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.

Ο Εlisha Graves Otis εισήγαγε την πρώτη συσκευή ασφαλείας για τους ανελκυστήρες το 1852 η οποία απέτρεπε τον ανελκυστήρα σε κάθετη πτώση στο έδαφος σε περίπτωση που έσπαγαν τα συρματόσχοινα. Η συσκευή είχε μια οδοντωτή καστάνια που ενεργοποιούταν για να κρατήσει το ασανσέρ στην θέση του, όταν ένα ελατήριο έχανε την έντασή του την από το σπάσιμο των συρματόσκοινων ανύψωσης. Ο πρώτος επιβατικός ανελκυστήρας μ’ αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας λειτούργησε το 1857 σ’ ένα πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την Siemens, ο Werner von Siemens κατασκεύασε τον πρώτο ηλεκτρικό ανελκυστήρα το 1880. Το ασανσέρ το κινούσε ένας κινητήρας, ο οποίος ήταν τοποθετημένος κάτω από τον θάλαμο, με ένα σύστημα μετάδοσης με γρανάζια που βασιζόταν στην αρχή της δυναμοηλεκτρικής. Το ασανσέρ αυτό θα πρωτοεμφανιζόταν αρχικά στην εμπορική-γεωργική έκθεση του Mannheim στη Γερμανία, αλλά καθυστέρησε η παρουσίασή του 2 μήνες.

Υπάρχουν πολλά ορόσημα στην εξέλιξη του ανελκυστήρα.

  • Το 1878 η Otis παρουσίασε ένα πιο γρήγορο και οικονομικό υδραυλικό ασανσέρ.
  • Το 1887 ο Alexander Miles, ένας Αμερικανός εφευρέτης, πατεντάρισε έναν μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος των θυρών στο φρεάτιο του ανελκυστήρα.
  • Το 1924 η Otis Elevators εγκατέστησε το πρώτο σύστημα ελέγχου μεταβαλλόμενης ταχύτητας του ανελκυστήρα. Το σύστημα αυτό ελέγχει αυτόματα την επιτάχυνση και την ταχύτητα μεταξύ των ορόφων,καθώς και την επιβράδυνση όταν πρόκειται να σταματήσει.
  • Το 1944 ο Joseph Giovanni, επίσης ένας Αμερικανός εφευρέτης, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν προφυλακτήρα ασφαλείας που εμπόδιζε τις αυτόματες πόρτες να κλείσουν πάνω σ’ επιβάτη ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο.
  • Το 1979 η Otis Elevators εγκατέστησε μικροεπεξεργαστές στα συστήματα ελέγχου, τα οποία κατέστησαν τα ασανσέρ πλήρως αυτοματοποιημένα. Επίσης έχει εγκαταστήσει στο Empire State Building ανελκυστήρες που η ταχύτητά τους ανέρχεται στα 366 μέτρα/ λεπτό.

Πηγή: Live Science / By Rachel Ross, Live Science Contributor

Καλέστε μας για τον δικό σας ανελκυστήρα / ασανσέρ στο 210 6524950